Saturday, 10 September 2011

Surprise!!!


Assalamualaikum...


CAKKK!!!!!
Alololo...comeinyeee awak...xde leher...hihihi...tengok ape tuuu???


Uiksss...ape ni???


Uuuu...kite dpt bday present buku ni dr seorang teman...BEST SANGAT buku ni!!! Thank u very much...sgt berguna...weeee...(^^,)


LAGI...LAGI......





Waaaaa....x sangka dpt carrier gojes ni di hari jadi...pemberian seorg teman gak...sgt suke!!!!! Thank u..x sabar nak bwk bebudak jln naik benda alah ni..tp sila amik no dulu ye...kena ikut turn...hehehee...=P



Terima kasih kpd kawan2 yg wish, celebrate n bagi hadiah...

MMMUUAAAAHHHHHH!!!




p/s: Semoga sentiasa dlm lindungan dan redhaNya...amin... (- -)

Gila duit vs. gila glamer


Assalamualaikum...


Rasanya ramai yg dah sedia maklum pasal kes Pigknode Petknode yg dah menipu client2 nya dgn menawarkan servis palsu, bisnes xde lesen dan dah menganiaya ratusan ekor kcg dan dgr khabar ada juga seekor anjing...haiwan2 malang ini sepatutnya dijaga dgn penuh tanggungjawap, amanah dan kasih syg tp...sebaliknya berlaku...sgt2 menyedihkan...marah, kecewa dan sedih...lebih2 lagi bila melihatkan pihak berkuasa yg terang2 nampak x amik serius kes ni...sedih..=(


Sama2 la kita berdoa n berharap agar kes ini akan diadili dgn sewajarnya...tlglah berlaku adil...jgn buat2 x nampak dan ambil ringan kes ni hanya kerana yg terseksa tu adalah haiwan...yg bersalah tetap bersalah...dah terang lg bersuluh...jgn buat2 bodoh...masih menunggu berita gembira...sekurang2nya dpt bagi pengajaran pd masyarakat..takut la sikit org lain nak dera n aniaya haiwan utk masa2 yg akan dtg...


Dalam dok kalut2 org ramai, volunteer dan rescuer membantu berganding bahu menyelamatkan kcg2 malang yg terlibat....byk plak bunyi2 yg x senang dgn usaha mereka ni...x paham la...kalau betul korang animal lover...kenapa perlu ada sikap dengki2 camni...apa masalahnya???


Kalau kita dah x dapat nak bantu...bagi la moral support n doakan yg baik2...sepatutnya besyukur la ada ramai yg sanggup trn padang susah pyh membantu...bukan x henti2 kondem usaha org n tuduh itu ini...semua org buat x betul...semua org bepura2 kononnya...semua org gile glamer...semuanya x kena...dia je la yg berhati mulia...dia je la yg plg baik dan paling betul...VERY THE DRAMA OK!!!...


Kalau btol sekalipon org2 yg membantu tu nak publisiti..at least ada gak hasilnya...berjaya gak selamatkan haiwan2 yg teraniaya tu dr kita yg duduk saje mengadap FB sibuk karang esei memaki hamun org pagi ptg siang mlm...tp tak nampak apa hasil pon...


Apa2 pon sy sgt2 yakin..kawan2 sy yg terlibat dlm rescuing anak2 bulus terbabit ikhlas krn rasa tanggungjawap dan kasih syg yg mendalam terhadap haiwan...sy kenal kawan2 sy...


Tahniah dan jutaan terima kasih utk semua volunteer yg sgt2 berani dan nekad dgn usaha kalian!!! Abaikan semua kata2 umpat keji org...jangan terkesan dgn kata2 org2 mcm tu...Allah lebih tahu apa yg kita lakukan...Allah sentiasa bersama org yg benar...InsyaAllah...



ps: Semoga kcg2 dan anjing yg berjaya diselamatkan kembali sihat n gembira dpt sediakala...RIP utk si comel yg telah pergi...

Friday, 9 September 2011

Salam Aidilfitri...


Assalamualaikum...

Wahhh..lamanya x update blog...password pon dah lupa...sampai kena reset baru...teruk btol laaa...

Masih belum terlambat utk kite ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kpd semua kwn2 yg sudi baca blog picisan kite ni...semoga berbahagia dan bergembira di samping org2 yg tersayang...=)



Budak2 yg menjadi mangsa kerahan tenaga tlg pasang pelita...hahaha...terasa berkuasa berjaya membuli bebudak ni...ekeke=P



p/s: minta maaf sekiranya pernah tersinggung mana2 pihak...perkataan dan perbuatan...maaf zahir batin...=)

Wednesday, 27 July 2011

Alergik Telingaku....

Assalamualaikum...


Hanya satu entri pendek nak gosip sikit...huhuuu...

Tadi gi petshop kat Taipan cari litter sand bebudak..sedikit mahal la kedai tu...tp kedai yg sedikit murah tutup lak hari ni...keciwa diriku...

Ada segerombolan famili dlm kedai tu---suami isteri dan 4-5 anak...lupa nak kira plak tadi...ekeke~~~

Ceritanya...
Ada beberapa akuarium menempatkan hamster2 comel utk dijual...
Anak2 dia tengok2 n sentuh2 akuarium tu...

Si ibu membebel2 beberapa kali...antara ayatnye...

"Na (nama anaknye)...jangan main tu...tikus tu...kotor la..."

WAHAI CIK KAK YANG BIJAK BESTARI... tu hamster bukannye tikus sampah...tolong la logik sikit yek...

Alergik tau telinga i dengar...

Tu baru hamster comei2 dlm akuarium...terfikir kalau dia jumpa kucing kurap camne la agaknye kaannnnn??????
Meloncat agaknye dia.....

Sabar je la rapeah...org ni macam2...pelik2...ce rapeah pakai baju bunga2 mcm meon ni mesti makcik tu suke punye...baek punyeeee!!!


p/s: Tak salah jadi pembersih...tp jangan keterlaluan...nanti org lain plak alergik dgn kite...

Wordless Wednesday 9


Tuesday, 26 July 2011

Cik Putri yang Bertuah

Assalamualaikum...


Hari tu...
Teman seorang kawan ke Serdang...
Disebabkan member tu nak print tesis berguni2 banyaknye...jadi rela gak la meredah onak duri lautan api dari Sg Buloh ke Serdang demi mencari kedai yg khabar2nya murah lagi berpatutan...

Punya la banyak nak print...
Kami bertapa dari tgh hari sampai Maghrib kat kedai fotostet tu...

OK...
Lupakan cerita printing berguni2 tersebut...
Sepanjang tempoh menunggu..dtg sekor minah ni ke kedai tu dan sibuk melepak sama2 kat situ...
Terhibur gak la hati yg lara ni (lara la sangat..)
Memperkenalkan.....





PUTRI !!!!!!!!!!!

Mula2 panggil putra..tp setelah dibelek2 gegirl rupenye...hehee...


Cik Putri legam ni boleh tahan mok mok gak badannya...nampak sihat...
 Manja dan mesra alam...=)



Bulu hitamnya berkilat memancar2 gitu...bersih...mungkin dijaga oleh tuan kedai kot...
dan....dalam dok belek2 budak bekilat ni tiba2 perasan telinganya seperti ada sesuatu....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 Telinganye ade kesan SNIP..nampak tak??? nampak tak???
Kalau melihat pada kesan tu elok dan kemas je potongannye...
Jadi sy berpendapat...si putri ni maybe dah dibawa oleh org yg bertanggungjawap utk dikembirikan di SPCA/DBKL..... 
(mungkin la...xtau la kalau ade tempat lain yg guna polisi yg sama---> snip sedikit hujung telinga haiwan jalanan yg dikembirikan)
Bagusnyeeeee......
Andainya si Putri ni memang hanya kucing jalanan di kawasan kedai tersebut...
maka beruntung lah dia bertemu si polan yg baik hati...=)


Terima kasih kerana membantu Putri...^ ^ 




Wahai Cik Putri

Beruntung lah kamu...
Harapnya...banyak lagi haiwan terbiar di luar sana yg sebertuah kamu...anjing atau kucing...
dan
Semoga lebih ramai manusia yg ada rasa tanggungjawap dan kasih sayang terhadap haiwan terbiar...
Yang hodoh...
Yang sakit...
Yang kurap...
Yang keding...

Semua boleh jadi macam Putri kalau kita manusia yg berakal dan berkemampuan sudi membantu mereka...
paling tidak pun janganlah menzalimi mereka...
dan mana2 haiwan pun... 

Mereka juga makhluk Allah...
Punya hak di bumi Allah...

(^ ^,)Y



p/s: Sayangilah sesama makhluk...bantulah selagi termampu...baik pasti dibalas baik..insyaAllah...

Thursday, 21 July 2011

Budak Banglo Day Out

Assalamualaikum...


Setelah lama menyepi...
Ini sedikit update pasal budak2 banglo di kampung...

Baru2 ni blk kampung
Alhamdulillah
Semuanya sihat2...dan nampak hepi...
takde yg murung2...=)

Hajat hati nak bagi budak2 banglo outing..
Selepas sebulan setengah terkurung dlm banglo...
Kesian...
bukan taknak lepaskan awal2..tapi risau diorg sesat dan terus hilang...


Sejak2 budak2 kat sana
Aktiviti pertama setiap kali sampai kg je...
Terus berlari terjah budak2 kat banglo...
Memang teruja n rindu sgt...=)


Nampaknye outing diorg bejalan dgn sgt2 jayanya...
Memang budak2 tesangat2 la hepi...
Lari sana sini...
Main sorok2...
Tawaf keliling umah...
Panjat bumbung panjat pokok..
Guling2..gelek2...terjah2...
Kite yg tengok pon jadi hepi...sampai maghrib dok leka teman diorg menyorok dlm semak...ekeke....=)



Aktiviti wajib: mengemas n mencuci banglo budak2..umah org bujang..paham2 je la kan....ish ish ish...


Cik Abby tgh sibuk sniff sniff...gamba budak2 ber'outing' x banyak la..sbb tukang amik gambo pon sibuk main nyorok2 skali masa ni..hehe...



Lepas penat outing..pandai lak masuk banglo sendiri...disebabkan sumenye jd budak baik...dpt la habuan makan besar...pastu masing2 pon tebongkang....krooohhh..krooohhh~~~


Jamban time...panjang kan jamban kami....


Along...makan dah..tido pun dah...skrang dah betenaga balik...outing plizzzzz...dah lambat nak tgk wayang ni...


Haaa..abby!! xnak ikut g tgk wayang ke?......Takmau la along...ade sekor mamat itam tu suke kacau abby la...kite x suke tau...tanjat abby......Oooo..tu tengku..kucing jiran...dia nak kawan je la...baik budaknye...kawan je la...abby pon dah cunat dah pon..dont worry...hehe...



Eh..sebelum kuar nak g jamban dulu...jap lagi masa outing dah takde masa dah nak gali2 tanah ni...dah sibuk nak tawaf umah je kang...



Haa...ni si sofi budak paling nakal...sejak sebulan lalu..tiap2 hari dia akan kuar dari banglo pagi2 lagi pastu balik dekat2 senja...pandai btol dia menyusup ikut celah2 jaring...nasib baik yg lain2 tak ikut perangai dia...sofi..sofi...yg penting sofi selamat n pandai jaga diri tau...jgn gi jalan jauh2...


Lega hati rasanya tgk budak2 kat kg nampak hepi dan selamat... (^^,)

Terima kasih kepada kak Sunyi Sepi dan Leaya Shukri sebab sudi dtg melawat budak2 ni bekongsi kasih ketika sy xde..
dan membantu saat sy sangat2 memerlukan...


Terima kasih daripada sy dan budak2 banglo...=)


Sayang kamu...mmmuaaaaahhhh (^^,)

Monday, 11 July 2011

My Strong Little Poko

Ini Poko saya

Hari pertama Poko di rumah


Sebulan yg lalu...
Pagi masa nak gi kerja...bertembung dgn si kecik ni tgh terhuyung-hayang di tengah jalan dkt2 dgn kawasan rumah...kereta dah dekat pun dia langsung tak ke tepi..macam org mabuk...macam nak bunuh diri pun ada...ntah dari mana dia berjalan...


Tak sampai hati tgk si kecik ni...nampak lemah dan dlm kecelaruan identiti...comot dan kurus...
Tekad bawa balik ke rumah....redah je la apa nak jadi pon.....

Budak comot kena mandi...











Kaka nak berkenalan ke nak membuli tu???

 Hari berlalu...
Hati pun makin sayang...
Poko sgt baik..
Tak berapa mahu bermain dgn kawan2 di rumah..
Lebih banyak tidur...

Poko mengalami cirit birit hampir 2 minggu..
Bawa ke vet..nampak beransur pulih..
tapi....
3 hari yg lalu...
Tiba2 perasan perut Poko kembung semacam..agak keras...
Sekali lagi bawa ke vet...

Hati berdebar2...terasa ini bukan perkara biasa...


Vet suspect Poko menghidap FIP (Feline Infectious Peritonitis)...cirit birit yg dialami Poko juga salah satu simptomnya...

Masih berharap doktor tersalah...tp selepas cari2 maklumat kat internet...simptom2nya mmg ada pada Poko..
Poko selalu keletihan (lemah dan tidur je), diarhea dan plg obvious perutnye kembung (fluid accumulation)... 

Penyakit ini juga selalunya menyerang kucing yg sgt muda atau sgt tua...

Luluhnya hati...
Sayu melihat wajah si kecil Poko yang tak berdaya...

Semakin sakit rasanye bila baca perkataan ni...
"FIP is a fatal incurable disease"

dan jangka hayatnya mungkin hanya bertahan selama beberapa minggu atau beberapa bulan lagi shj..
ubat yg vet bagi hanya utk badannya rasa selesa dan bertahan shj...tapi tidak mampu merawatnya utk sembuh...
Ya Allah...kuatkanlah aku
Kuatkanlah Poko

Be strong my little Poko...

Sekarang yg termampu...
Curahkan sepenuh kasih syg dan memberi sepenuh perhatian kpd Poko..
Biar dia rasa disayangi dan dihargai...
Sebelum hayatnya berakhir...
Mungkin kerana itulah kami dipertemukan...



p/s: Hati masih berharap kepada keajaibanMu...
        Kawan2, tlg doakan Poko sy... (- -)









Tuesday, 21 June 2011

Aiyoyo!!!

Assalamualaikum...


Hari ni teman berpuasa... Puasa sunat??? Puasa ganti??? Pose sunat berganti2??? hehehee...ape2 je la...
Yang pastinye dilakukan dgn ikhlas memenuhi syarat2 sah dan wajib...


Berbuka bersama kawan2 lab... Tak tau nak makan kat mana... Yang pasti kena memenuhi syarat2 penting tengah bulan... Sedap dan berpatutan...hehehe....


Fikir punye fikir punye fikir..... Teringin plak makan kat restoran mamak... So lepas Maghrib kami begerak menuju d'Kayu Nasi Kandar Kota Damansara.... (murah la sangat kan...tapi murah la dari secret recipe...huhuuu...)


Makan nasi putih separuh+ikan goreng+telur masin+kuah kasi campur juga+takmau sayur+papadom jgn dilupa hokaayyy... Teh o ais satu...nyummm...nyummm... (^^,) 


Memang lengkap satu hidangan tak berapa nak sihat utk berbuka...sila jgn tiru aksi ini di rumah....di kedai mamak boleh...hiiii....


Kak Julia the hot mama to be order roti tisu...punye la lambat sampai...sekali sampai2 encik mamak tu dtg melenggang dgn senyuman.....melopong kami sume tengok...=O....OMG!!!!!!!


Bukan melopong tengok kehenseman encik mamak itu yee....tapi tekojot tengok mende alah ni....


Mak aaiiihhhh!!! Tinggi bobonar roti ni...Tak tercapai akalku...(kata kak julia)



Dari kiri: Shimah gojes, kak jue hotmama dan mira jelita...
Ni wajah2 gumbira n ala2 pompuan melayu terakhir sebelum masing2 bertukar menjadi dinosour...



Ketika operasi men"dinosour"kan diri sedang berjalan...tekun dan fokus...



Buurrrrpppp...Alhamdulillah.....operasi berjaya!!!



Esok kite puasa lagi ye kawan2...almaklum le...dah di penghujung2 rindu mcm ni....kena la buat puasa hatrik kan...hehe...

Oleh itu, kawan2 sila la ganti puasa anda sesegera yg boleh utk tahun2 akan datang...jangan tiru mcm saya...ngeeeee=D


SELAMAT BERPUASA GANTI UNTUK KAUM MUSLIMAH SEKALIAN...SEMOGA KITA DIBERI KESIHATAN YANG BAIK DAN MASA YANG MENCUKUPI UTK MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAP YANG SATU INI...=)

Monday, 20 June 2011

Luahan Perasan Budak2 Tak Cukup Umur

Assalamualaikum.....



 Along!!!
Kite ade benda nak cakap ni...ni perkara serius...pasal ape yg along buat ni dah merosakkan hubungan pihak lain....


Tapi....
Kaka tak tergamak nak cakap kat Along...Kakak Baby...tlg ar cakapkan....




Uk aloohhhh...tetibe Baby lak jadi mangsa....org baru je nak rilek2 ni arrr...ape pon tak blehhh!!!


Ye la..ye la...Baby cakap....


 Along...tau tak..pasal along la budak2 kat umah ni dah begaduh n bemasam muka...diorg geram nape Along tak update2 blog dah lama...abih besawang...diorg gak kena amik turn gilir2 bersihkan sawang kat blog Along tu...


Along buat dekkk jee...mane diorg tak hangen...



Cobi: Tiger!!! ko plak gi buang sawang gi...asyik cobi je...penat tau...hamek penampor harimau ni...dushhuuummm!!!



 Tiger: Oiiittt!!! suke2 je tampor n suruh2 kite ek...tau tak kepala kite ni teleng..tak leh nak fokus sgt sawang2 tu kat mane tau tak...lagipon x baik buli KKU tau...ko la gi...


Cobi: Hohoho...sowii..sowiii...ok ok...kite la cuci...nanti nak suh abg Bobo lak la tlg bersihkan..bulu die kan panjang...senang sikit...




Pesanan utk Along...tlg la update blog tu...jgn nak biar lama2 sgt sawang tu.....kasihani lah kami insan2 comel ni.....huhuuu...
Hei budak2..bukan kite saje2 taknak update tau...tlg jangan tuduh2...kite catu makanan korang nanti baru tau...ce tengok ce tengok...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Haaa....tengok budak YamYam ni...buat dekkk je melepak atas netbook kite....hadoiiiiiyaaiiii...camno den nak update blog ni... So kengkawan...maafkan sy kalau blog kadangkala transform kepada WORDLESS EVERYDAY yek!!! 

Budak ni punye keje la ni...booo same die...hahahaaa...=P




p/s: Huuuuu...abih tecabut dah keypad ni...calor balor kat netbook jgn cakap la....sabor je laaaa...

Thursday, 9 June 2011

Kau Pergi Jua...

Assalamualaikum

Tak banyak boleh dikatakan...
Bila masanya tiba...
Biar apa pun caranya...
Tiada siapa dapat menghalang...
Tak tercepat..
Tak terlambat...
Walau sedetik...

Maafkan along sebab x sempat menjaga kamu sepanjang kamu sakit...
Maafkan along sebab sudah 3 minggu x melawat kamu...
Bukan sengaja..
Kesibukan menghalang...
Maafkan Along...

Hati kesal...sangat2 kesal...
Sedang berkira2 ingin mengambil kamu terus hujung minggu ini...
Ingin menjaga kamu...
Tak perlu susahkan Papa lagi...
Tak sangka....
DIA sudah mengambil kamu dulu...
Maafkan along...
Along sayang kamu....sayang sangat...


Selamat tinggal Jojo sayang......amanlah kamu di sana......









Jojo anak manja...Jojo anak yang baik...Terima kasih kerana sudi hadir dalam hidup kami...Menyerikan hidup kami...Terima kasih kerana sudi berkongsi kasih bersama kami...Terima kasih untuk kenangan indah itu...Jojo sentiasa di hati Along...di hati kami semua...



p/s: Untuk Papameow dan Thalhah yang sangat2 byk membantu...jutaan terima kasih atas jasa baik kalian...terima kasih kerana sudi melimpahkan kasih kalian kepada Jojo...

Wednesday, 8 June 2011

Wordless Wednesday..... " Comi In Memory "




On Wednesday, all over the internet, bloggers post a photograph with no word to explain it on their blog. Hence, the wordless title. The idea is that the photo itself tell so much that it doesn't need a description.